ЛЕЧЕНИЕ НА ВРОДЕНАТА ЕКВИНОВАРУСНА ДЕФОРМАЦИЯ НА ХОДИЛАТА ПО МЕТОДА “ПОНСЕТИ”

ИНФОРМАЦИЯ ЗА РОДИТЕЛИ

   Какво представлява заболяването:

Вроденото еквиноварусно изкривяване е една от най-честата деформации на костите и ставите при новородени с честота около 1-2 на 1000 бебета. Нелекувана или неправилно лекувана, деформацията води до тежка инвалидизация на детето от ранна възраст. Причината за деформитета не е точно известна, но се предполага, че е генетично заболяване и не е причинено от нещо което родителите са или не са направили. Поради това няма причина родителите да се чувстват виновни за това, че детето им е с това заболяване. Правилно и успешно лекуваните криви ходила не причиняват инвалидизация и индивидите ще могат да водят живот с активност близка до нормалната.

 

Започване на лечението:

Лечението трябва да бъде започнато възможно най-рано!

Ходилото се манипулира всяка седмица (или на две седмици) за да се разтегнат скъсените и стегнати втъзки и сухожилия от вътрешната, задната и долната му част. След това се поставя гипсова имобилизация започваща от пръстите и достигаща до слабините. Гипсовата имобилизация поддържа постигнатата с манипулациите корекция, като отпуска тъканите за следващата манипулация. По този начин разместените кости и стави постепенно се наместват в тяхната нормална позиция. Леченито трябва да започне през първата или втората седмица след раждането за да се използва еластичността на тъканите в тази възраст.

Грижи за гипсовата имобилизация в домашни условия:

    Изследване на кръвообращението на ходилото на всеки час в първите 6 часа след поставянето, а след това 4 пъти дневно. Внимателно натиснете пръстите и наблюдавайте възстановяването на кръвообращението. Пръстите ще станат бели и след това бързо ще станат розови ако кръвоснабдяването на ходилото е нормално. Ако пръстите са тъмни и студени и не побеляват (от бели към розови), е възможно гипсът да е твърде стегнат. Ако това се случи се обадете на вашият лекуващ лекар и го помолете да провери гипговата имобилизация.

Наблюдавайте положението на върховете на пръстите спрямо края на гипса. Пръстите не трябва да са измъкнати назад и навътре в гипса.

Пазете гипса чист и сух. Може да се почиства с леко навлажнена кърпа, ако се изцапа.

Гипсът трябва да бъде поставен върху възглавница или мека подложка докато изсъхне и се втвърди. Всеки път когато вашето бебе лежи по гръб поставяйте възглавница под гипса повдигаща крайника така че Ахилесовото сухожилие да е точно извън възглавницата. Това предотвратява натиска от гипса върху него, който може да причини охлузване на меките тъкани и/или счупване на гипса.

Използвайте памперси и ги сменяйте често  за да предотвратите зацапване на гипса. Поставяйте памперса така, че горният край на гипса да е извън него за да се предотврати изтичането на урина и изпражнения по вътрешната страна на гипса.

Уведомете вашия лекуващ лекар ако забележите някой от следните симптоми:

  • Зачервена , наранена или възпалена кожа по ръбовете на гипса
  • Смутено кръвообращение на пръстите!
  • Изхлузване на гипса
  • Детето поддържа температура над 38° С, която няма връзка с други заболявания!

 

Продължителност на активното лечение:

Пет  до седем гипсови имобилизации всяка с продължителност около 7-14 дни за период от 6 до 12 седмици ще са достатъчни за корекция на изкривяването на ходилото. Даже много втвърдените и нееластични ходила изискват не повече от осем или девет гипсови имобилизации за постигане на максимална корекция. Рентгенови снимки на ходилото не са нужни с изключение на усложнените случаи.

Завършване на активното лечение:

При повечето ходила е нужна и минимална оперативна процедура за завършване на корекцията. С краткотрайна упойка се извършва презкожно удължаване на Ахилесовото сухожилие, след което се поставя последния гипс. Сухожилието се възстановява за времето до премахването на гипса три-четири седмици по-късно.

Поддържане на корекцията с отвеждаща ходилата шина:

   Вроденото еквиноварусно изкривяване, дори и след перфектна корекция има склонност към възвръщане на деформацията. За да се предотврати това след отстраняването на последният гипс бебето тябва да носи отвеждаща ходилата шина (показана на снимката).

Най-често използваната шина се състои от специални обувки, които са закрепени в двата края на метална лента. Разстоянието между петите на двете обувки се равнява на ширината на раменете на бебето. Шината се носи 23 часа на ден за не по-малко от 3 месеца, след което само нощем (около 12 часа) до 2 – 4 годишна възраст.

През първите няколко дни след поставянето на отвеждащата шина бебето ще се чувства неудобно и ще се приспособява към положението в което двете му ходила са закрепени заедно. Много важно е шината да не се отстранява, защото почти неизбежно, изкривяването се появява отново. След третия ден бебето свиква с шината.

Отвеждащата ходилата шина се използва само, когато вроденото еквиноварусно изкривяване е било напълно коригирано чрез манипулиране, серия гипсови имобилизаци и освобождаване на Ахилесовото сухожилие. Дори когато е напълно коригирано, изкривяването има склонност към възвръщане преди детето да е навършило 4 години.  Отвеждащата ходилата шина е единственият успешен метод за предотвратяване на възвръщането на деформитета и е ефективен при 90% от пациентите, когато е прилаган както е описано по-горе. Използването на шината няма да забави развитието на детето свързано със сядане, пълзене или ходене.

Указания за носене на отвеждащата ходилата шина

Винаги използвайте памучни чорапи покриващи ходилата и глезените изцяло на местата, където обувките докосват бебешката кожа.